Het compenseren van broeikasgassen door middel van het aanplanten van bomen wint momenteel aan populariteit. Daarbij wordt al snel de vraag gesteld of dit ook productiebomen kunnen zijn, fruitbomen bijvoorbeeld. Toch is er een groot verschil tussen een hectare bos en een hectare fruitteelt. In een volwassen bos is ongeveer 1500 ton CO2-equivalenten opgeslagen (BMG, 2016), terwijl een hectare fruitbomen slechts ongeveer 260 ton CO2-equivalenten vastlegt (Wu et al., 2012). Daarbij zijn er bij een hectare fruitteelt, naast koolstof opslag in de bomen, nog andere vormen van emissie gemoeid. Desalniettemin staat het waarderen van agrariërs om CO2 opslag in biomassa en bodem in de belangstelling. Het is hierbij echter van belang wat de netto emissie of opslag van broeikasgassen is, samengevat in de carbon footprint.
Binnen het project ‘Duurzame Fruitteelt Utrecht’ (DUIT) is er afgesproken om de carbon footprint van de fruitteelt voor de drie deelnemende bedrijven te berekenen. Het doel hiervan is om de telers inzicht te geven in sinks en sources van de broeikasgassen geassocieerd met de huidige fruitteelt. Deze berekening zal gelden als een baseline, en scenario’s zullen worden opgesteld t.a.v. het verduurzamen van de bedrijfsvoering (voornamelijk gericht op energieverbruik).
Op het bedrijf van Hans van der Wind is een koeling gebouwd met CO2/propaan techniek. Via groep bijeenkomsten met een koel specialist worden de resultaten hiervan vastgelegd en in groepsbijeenkomsten gedeeld met geïnteresseerden. Hierin wordt gekeken naar specifiek bevochtigen om de bewaar verliezen te verkleinen. Elke kilo minder uitval en onnodig vocht verlies draagt bij aan een lagere CO2 voetafdruk en bestrijd voedsel verspilling.
Ook wordt er gekeken hoe de CO2 productie van de koeling en andere productie handelingen kunnen worden gecompenseerd door zonnepanelen en andere maatregelen. Om zoveel mogelijk uit de zelf opgewekte energie te halen wordt er gekeken welke werkgangen elektrisch kunnen.
Verder wordt er gekeken naar de vastlegging van koolstof in de bodem, en welke methoden er zijn om dit verder te optimaliseren.