De Fruitteeltsector wordt zich steeds meer bewust van de bijdrage die het levert en kan leveren aan de opslag van CO2 en het verminderen van de uitstoot van andere broeikasgassen. Deze positieve bijdrage aan het klimaat krijgt nog weinig erkenning en kan op veel bedrijven nog verder uitgebouwd worden.
Doel
In een peren- en appelboomgaard wordt tijdelijk in het hout van de bomen CO2 omgezet in koolstof dat wordt gebruikt voor de stevigheid van de boom, de stam en de wortels. De bladeren en het snoeihout worden op het eigen perceel versnipperd en verteren daar, waardoor er een kringloop ontstaat. De organische stof die dit vormt wordt na verloop van tijd weer omgezet in voedingselementen en CO2. Een gedeelte van de koolstof in het organisch materiaal wordt duurzaam in de bodem vastgelegd en komt niet meer vrij als CO2.
Na het einde van een levenscyclus wordt nu een boomgaard ter plaatste versnipperd en volgt de vastgelegde hoeveelheid koolstof de gelijke weg in de kringloop. Door een alternatief te vinden voor het versnipperen kan een nog groter gedeelte van de koolstof blijvend vastgelegd worden.
Een ander aspect van de bijdrage tot een positief klimaat is het afstappen van de drijfgassen voor koelcellen. Door de regulering van de overheid worden schadelijke drijfgassen niet meer in nieuwe projecten toegepast en ontstaan er combinaties met natuurlijke gassen als koudedrager in een gesloten systeem.
Een derde aspect ten behoeve van het klimaat is de inzet van energie zo optimaal mogelijk te gebruiken per kilo verkocht fruit. Hierdoor daalt de CO2 voetafdruk per kilo product.