themas

De technologische ontwikkelingen in de fruitteelt focusten zich op driftreductie. Het percentage driftreductie was aanleiding voor de toelating van middelen. Mechanisatiebedrijven konden zich hiermee onderscheiden. Door aanpassingen aan luchtsnelheden, windrichtingen en dopkeuzes het konden zij het spuitbeeld optimaliseren.

Nu diverse spuiten zelfs tot 99% driftreductie gaan, rijst de vraag wat de ontwikkeling voor de komende decennia zal zijn? Dit is de aanleiding om in het DUIT-project, in samenwerking met KWH Holland, de vertaling van driftreductie om te zetten naar data gestuurde bespuitingen.

Doel

Streven naar meer datagebaseerde toepassingen in de fruitteelt om kennis over het perceel/bedrijf beter te monitoren. Doelstelling is meerwaarde voor de teler creëren. Of hiervoor een trekker, spuit, drones of ander voertuig voor nodig is komt op een tweede plaats. We gaan gericht kijken naar interpretatie van bestaande technologieën om de versnelde vertaalslag te kunnen maken.

De resultaten uit boom en bodem metingen worden gecombineerd om tot een totale strategie voor de fruitteelt te komen op praktijkniveau.

Contact

Projectmanager Delphy

M +31 (0)6 83 21 60 39
Functie in DUIT: Projectmanager

Cees Oele

Adviseur

Projectmanager en adviseur
M +31 (0)6 20 39 82 58

Functie in DUIT: Projectmanager en inhoudelijk adviseur op het gebied van bodem

Willem van Maaswaal

Fruitteeltbedrijf Van Maaswaal
Wickenburghseweg 11
3997 MT ’t Goy
M +31 (0)6 54783410

Functie in DUIT: Uitvoering van het onderdeel precisieteelt

René Bal

Adviseur

Adviseur grootfruit
M +31 (0)6 – 53 37 50 87

Functie in DUIT: Adviseur uitvoering voor het onderdeel spuittechniek.