Laden Evenementen

« Alle Agendaitems

  • Dit evenement is voorbij.

Workshop bodemvochtsensoren

maart 5, 2020, 19:30 - 21:30

De Watermark is tot nog toe gangbaar in de fruitteelt, maar door nieuwe ontwikkelingen de laatste jaren zien we opkomst van bodemvochtsensoren die elektronisch data meten en verzenden naar een digitale omgeving. Hierdoor is de Watermark kwetsbaar geworden en meten in volumepercentage vocht in de bodem toegenomen. Daarbij is de vraag met de droge jaren achter ons om te komen tot een optimale watergift groter dan ooit. Te weinig watergeven is vaak de eerste gedachten, maar uit internationale ervaringen uit droogte gebieden blijkt vaak dat teveel water geven een veel voorkomend gegeven is. Optimalisatie is dus het doel!

Achtergrond bijeenkomst

Redenen om deze diverse sensoren onder de aandacht te brengen zijn onder andere de hogere reactiesnelheid en de mogelijkheid om de watergift te berekenen door het meten in het percentage bodemvocht. De nieuwe sensoren vereisen wel een andere manier van interpreteren, die bovendien voor iedere grondsoort verschilt. Aan de interpretatie en gerichte advieswaarden in combinatie met verdamping wordt aandacht geschonken doormiddel van QMS-water. Dit is het platform vanuit Delphy waar het advies op wordt weergegeven. Ook de plaatsing van de sensoren zelf komt aan de orde. Franklin van Estede gaat vanuit zijn expertise in op de achtergrond naar het meten van bodemvocht. Hij levert de SMEC bodemvochtsensoren.

Doel bijeenkomst

Er zijn veel onderzoeken uitgevoerd in 2019, we willen de telers meenemen in de mogelijkheden om in 2020 in de praktijk mee aan de slag te gaan.

Agenda

19.30 Franklin Stump, technische mogelijkheden METIS systeem
20.15 Pauze
20.30 Gerhard Riphagen / René Bal, Delphy, praktische vertaalslag meetresultaten in combinatie met QMS Water

Informatie

René Bal, 06 53 37 50 87 / r.bal@delphy.nl

Gegevens

Datum:
maart 5, 2020
Tijd:
19:30 - 21:30

Locatie

Van Maaswaal Fruit
Wickenburgseweg 13
‘t Goy, 3997 MT
+ Google Maps