Laden Evenementen

« Alle Agendaitems

  • Dit evenement is voorbij.

Webinar Appelbloedluis

februari 15, 2022, 19:30 - 21:00

Hoe kun je appelbloedluis beheersen en experimenten met natuurlijke vijanden? Een webinar vanuit project DUIT, thema biologische fruitteelt

Door Gerjan Brouwer (Delphy) en Sarah Kemp (Delphy)

 

Biologische fruitteelt is één van de thema’s binnen het project ‘Duurzame Fruitteelt Utrecht’ (DUIT). Biologisch telen vraagt een andere benadering van ziekten & plagen en bodem & bemesting. Diverse demo’s en workshops in DUIT lichten de biologische oplossingen toe. Dit webinar richt zich op de mogelijkheden van natuurlijke vijanden om ziekten en plagen te bestrijden.

Natuurlijke vijanden

Natuurlijke vijanden, zoals oorwormen, gaasvliegen en lieveheersbeestjes, zijn belangrijk voor de bestrijding van diverse ziekten en plagen. Welke natuurlijke vijanden komen voor in de boomgaard? Wat kunnen we doen om natuurlijke vijanden te bevorderen en hoe hangt dit samen met het bevorderen van biodiversiteit? Welke ervaringen hebben we vanuit onderzoek met het inzetten van natuurlijke vijanden tegen ziekten en plagen in de fruitteelt?

Appelbloedluis

Appelbloedluis is een lastige plaag in de biologische teelt. De beheersing van deze plaag is sterk afhankelijk van natuurlijke vijanden. Maar ook in de gangbare fruitteelt wordt de bestrijding van appelbloedluis een steeds grotere uitdaging. Appelbloedluis kan zich met name in het voorjaar snel uitbreiden, omdat natuurlijke vijanden dan nog niet in grote aantallen aanwezig zijn. Wat kunnen we doen om dit voorkomen? Vanuit DUIT is een demoproef aangelegd om gaasvlieglarven in te zetten tegen appelbloedluis. Deze onderzoekservaringen willen we graag delen.

Webinar

Tijdens de webinar delen we onze ervaringen met het uitzetten van gaasvlieglarven tegen appelbloedluis. Ook lichten we het belang toe van natuurlijke vijanden in de boomgaard en gaan we in op de mogelijkheden deze te stimuleren.

Agenda (19.30 – 21.00)

  • Insecten in de fruitteelt: heersen en overheersen – Gerjan Brouwer
  • Levenscyclus van appelbloedluis – Gerjan Brouwer
  • Inzetten van gaasvlieglarven tegen appelbloedluis (demoproef DUIT) – Sarah Kemp
  • Ervaringen en mogelijkheden m.b.t. het inzetten van natuurlijke vijanden in fruitteelt – Tim Bos (Koppert)
  • Mogelijkheden om natuurlijke vijanden te bevorderen – Gerjan Brouwer

 

Aanmeldlink Webinars

Gegevens

Datum:
februari 15, 2022
Tijd:
19:30 - 21:00