Laden Evenementen

« Alle Agendaitems

  • Dit evenement is voorbij.

Demonstratie lijmbanden appelzaagwesp, 2 mei 2022

mei 2, 2022, 19:30 - 20:30

Thema biologische fruitteelt

Biologische fruitteelt is één van de thema’s binnen het project ‘Duurzame Fruitteelt Utrecht’ (DUIT) . Het bedrijf Merkens in Werkhoven werkt sinds enkele jaren biologisch. In de praktijk verandert er veel, zoals een andere benadering van ziekten & plagen en op het gebied van bodem & bemesting. Diverse demo’s en workshops in DUIT lichten de biologische oplossingen toe.

Ziekte- en plaagbeheersing is ook in de biologische fruitteelt een belangrijk item. Er is een aantal plagen dat vooral lastig is in de biologische teelt. Zaagwesp is één van de insecten die op biologische bedrijven veel voorkomt en waar voor de bestrijding geen biologische middelen beschikbaar zijn. Daarom wordt gekeken naar andere technieken zoals wegvangen.

Download hier de uitnodiging en informatie over de locatie van Demonstratie lijmbanden appelzaagwesp

 

Zaagwespen vangen op lijmbanden

Wegvangen met lijmbanden is nieuw. In 2022 wordt onderzoek gedaan naar het effect van het wegvangen van appelzaagwesp op witte lijmbanden. De beesten kleven eraan vast, en komen er niet meer af! Voor monitoring worden witte belijmde kruisvallen al langer gebruikt, maar wegvangen met witte kruisvallen zou veel te kostbaar zijn. We zijn begonnen met witte belijmde plastic picknickbordjes. Die bordjes zijn inmiddels in Europa verboden, daarom is overgestapt op witte lijmbanden (CatchIt van fa. Andermatt). Op het bedrijf van Jacco Merkens zijn op het perceel Elstar ca. 75 lijmbanden opgehangen als monitoring en demonstratie. Tot nu toe zijn al zo’n 500 zaagwespen gevangen.

Agenda avondbijeenkomst appelzaagwesp

  • Demonstratie lijmbanden CatchIt
  • Levenswijze appelzaagwesp
  • Waarnemingen zaagwespeieren en stadium
  • Mogelijkheden beheersing met lijmbanden

Aanmelden en praktische gegevens

Datum: 2 mei 2022 19.30-20.30
Locatie: Perceel Caspargouw, einde weg Molenspoor Werkhoven
Aanmelden: stuur een mail naar Mirjan Brouwer, m.brouwer@delphy.nl

Informatie

Gerjan Brouwer, 06 53375103, g.brouwer@delphy.nl

 

Gegevens

Datum:
mei 2, 2022
Tijd:
19:30 - 20:30

Locatie

Jacco Merkens
Molenspoor 3a
Werkhoven,
+ Google Maps